MANİSA SELENDİ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Selendi´nin Tarihi

 

 26-08-2019






Selendi Adının Kaynağı

 

Selendi´nin isminin kaynağına dair iki söylenti vardır. Selendi ,isminin, Selendi çayına su indiği zaman halkın söylediği ´´sel indi´´ sözünün değişikliğe uğrayarak ´´Selendi´´ şekline dönüşmesinden ileri geldiği söylenmektedir, diğer bir rivayete göre de ismini Lidyalılar tarafından şimdiki Karaselendi köyü yakınlarında kurulan tarihi ´´Slandos´´ şehrinden aldığı söylenmektedir.

Selendi´nin Tarihçesi

Bugün Manisa iline bağlı bir ilçe olan Selendi, 1282 yılına kadar Latince ismi olan ´´Slandos´´ olarak anılmakta idi.Slandos şehri ilçemize bağlı Karaselendi harabelerinin olduğu yerde kurulmuş olup, bu şehir M.Ö. 7.yüzyılda ´´Lidyalılara´´ ait ve Lidyalıları başkenti Sard´a bağlı idi.
Lidya devletinin M.Ö. 7. yüzyılda Pers Kralı Krios´un baskınına uğraması ile Sard ve Slandos şehirleri büyük yıkımlar görmüştür.Bu şekilde Slandos şehri Lidyalılar´ın elinden çıkarak Persler´in egemenliği altına girmiştir.
Makedonya Kralı Büyük İskender´in Pers Kralı 2. Darius´u yenip Pers İmparatorluğu´nun Makedonya himayesine alınmasıyla M.Ö. 332 tarihinde şehir bu kez de Makedonya´ya geçmiş ve Makedonya devletinin çökmesine müteakip; M.Ö. 3. yy´da Slandos şehri Doğu Roma İmparatorluğu´nun (Bizans) himayesine girmiş ve M.S. 1282 yılına kadar da Bizanslıların hükümranlığı devam etmiştir.
Kösedağ (1242) Savaşı sonrasında çöken Selçuklu Devleti´nden sonra sarsılan Anadolu´ya Moğol baskısıyla Orta Asya´dan boy boy göç eden Horasan uç Türkleri, Anadolu´da küçük küçük beylikler kurmaya başlamış; bu şekilde Anadolu´da beylikler devri başlamıştır.
İşte Germiyan Beyliği´nin kurucusu Germiyan (Yağız) Oğlu Alişir Bey M.S. 1282 yılında Alaşehir ve Kula ile birlikte Selendi´yi de Bizanslılardan geri almış ve bu tarihte ilk defa Selendi Türk topraklarına katılmıştır.Bu arada Söğüt´te kurulan Osmanoğulları´nın nüfusu günden güne artarak topraklarını genişletmektedir.Yıldırım Beyazıt zamanında Kula ilçesi Germiyan Devleti´ne bağlanmış, Süleyman Şah zamanında ise Kula imara kavuşmuş, bu çerçevede Kula Selendi eski karayolu üzerinde bulunan Gediz köprüsü de onarılmıştır.
İmar faaliyetleri Süleyman Şah´dan sonra oğlu II. Yakup zamanında da devam etmiş, ancak II. Yakup´un Yıldırım Beyazıt zamanında İpsala´ya sürgüne gönderilmesi sonucu (1399-1400) Kula ve Selendi Osmanoğulları´na katılmış ve Bursa´ya bağlanmıştır.Artık Selendi bu suretle Osmanlı topraklarının bir parçasıdır.
Selendi ilçesi daha sonra Bursa´dan alınarak Manisa Sancağı´na bağlanmıştır.Ülkemizin düşman istilasından ilçemiz de nasibini almış, 3 Eylül 1922 yılında ise bu işgalden kurtulmuştur.Bu nedenle 3 Eylül Selendi´nin kurtuluşu olarak her yıl kutlanır.Cumhuriyet döneminde Kula´ya bağlı bir nahiye iken 1954 yılında Manisa´ya ilçe olarak bağlanmış ve günümüze kadar da bu konumunu sürdürmüştür.

 26-08-2019

Kurtuluş Mahallesi Üç Eylül Caddesi No. 33 45970 Selendi / Manisa - 0 236 788 10 10

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.